EE-avfall
I dag blir 85 prosent av EE-avfallet i Norge gjenvunnet og brukt til å lage nye produkter i stedet for å bruke nye råvarer. De fleste elektriske og elektroniske produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer i varierende mengder.
Hopp til:
Mengden elektrisk og elektronisk avfall øker raskt
Høy levestandard, rask teknologisk utvikling og kortere levetid på produkter gjør at det elektriske og elektroniske avfallet (EE-avfall) er en av de raskest økende avfallsstrømmene i Norge. I EU er det forventet at det vil være mer enn 12 millioner tonn EE-avfall i 2020, og vi kan anta at Norge vil ha den samme utviklingen som EU.
Innsamlingen av EE-avfall har økt betydelig etter at retursystemet kom på plass. I 2017 ble det rapportert inn en total mengde innsamlet EE-avfall på 143 610 tonn. Dette tilsvarer 27,1 kg EE-avfall per person.
Oppgang i materialgjenvinning
I 2017 ble i underkant av 85 prosent av EE-avfallet materialgjenvunnet, og i underkant av 8 prosent ble energigjenvunnet.
Gratis levering av EE-avfall
Elektronisk og elektrisk avfall (EE-avfall) kan leveres gratis til kommuner eller forhandlere som selger tilsvarende EE-produkter, for eksempel forhandlere av elektriske apparater, dagligvarebutikker og leketøysbutikker. Forhandlere og kommuner har både mottaks- og informasjonsplikt.
Kostnadene for henting og behandling av avfallet dekkes av importører og produsenter av EE-produkter. Importørene og produsentene har opprettet returselskaper for å ta hånd om alt EE-avfallet, både det som kommer fra husholdninger og det som kommer fra næringsvirksomhet.
Behandles i godkjente anlegg for å unngå spredning av miljøgifter
Det meste av EE-avfallet inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. EE-avfall demonteres derfor i egne behandlingsanlegg. Deler som inneholder miljøgifter blir behandlet som farlig avfall, mens resten i stor grad blir gjenvunnet.
Returselskapene må ha godkjenning
Retursystemet er forskriftsfestet i avfallsforskriften kapittel 1 om kasserte elektriske og elektroniske produkter. Alle importører og produsenter må være medlem i et godkjent returselskap.
Utgangspunktet for dagens ordning er en avtale mellom Klima- og miljødepartementet og bransjen, der de forplikter seg til å samle inn EE-avfall som oppstår hvert år, og på krav i forskriften.
Returselskapene må være godkjent av Miljødirektoratet. Godkjenningen baserer seg på en sertifiseringsordning. Krav for å bli sertifisert fremgår i vedlegg 2 til avfallsforskriftens kapittel 1.
Tre returselskap har per i dag godkjenning fra Miljødirektoratet, og tar hånd om alle typer EE-avfall:
EE-registeret
EE-registeret er et produsentregister for EE-produkter. EE-registeret skal:
- ha oversikt over alle produsenter og importører av EE-produkter
- avdekke hvilke produsenter og importører som ikke overholder forpliktelsene sine
- informere om regelverket og de forpliktelsene importører og produsenter har
- samle inn og oppsummere informasjon fra returselskapene om innsamlet mengde EE-avfall
Europeisk regelverk
I 2002 vedtok EU direktivet om EE-avfall (WEEE Direktivet). Direktivet innførte produsentansvar for EE-produkter i hele EU, slik som vi har hatt i Norge siden 1999. Det setter også mål for innsamlet mengde og gjenvinningsnivå. I Norge har myndighetene gjennomført regelverket gjennom avfallsforskriftens kapittel 1.